Waarom ik impact zoek

Ik weet al een tijdje niet meer zo goed wat er aan de hand is. Wil ik bloggen? Ik heb wel vaker last van gehad van die vraag, maar de laatste tijd vraag ik het me echt steeds meer af: wil ik bloggen? Heb ik er wat aan? Heeft een ander er wat aan? Is er wel een ander? Ik bedoel: de bezoekersaantallen van dit blog zijn ook niet echt om over naar huis te schrijven.

Misschien is het arrogant, maar ik heb nog steeds het idee dat ik soms iets te vertellen heb waar anderen wat aan kunnen hebben, waar de wereld een beetje beter of mooier van kan worden. Wat ik schrijf heeft namelijk praktisch altijd te maken met iets wat ik leerde. Dingen waarvan ik het idee heb dat anderen er ook wat aan kunnen hebben, juist omdat ik zelf ervaren heb hoe lastig het soms is zonder die ander kennis.

Neem nou de manier waarop tegenwoordig omga met mijn bipolaire stoornis. Dat helpt mij enorm en misschien kan het anderen ook helpen. Daarom moest ik dat wel publiceren. Juist omdat het mij zo goed helpt én omdat ik het inmiddels in vijftien boeken over bipolaire stoornissen níét heb kunnen vinden.

Dat zou kunnen betekenen dat ik het zelf heb bedacht, al denk ik meer dat ik juist wat dingen van anderen geleerd heb die ik heb gecombineerd tot iets nieuws. Hoe het ook in elkaar steekt, maakt wat mij betreft niet zo veel uit. Ik wilde mijn kennis laten controleren via het expertpanel van PsychoseNet.nl en creëerde zo de kans het artikel ‘Ik kreeg meer controle over mijn bipolaire stoornis – signaleringsplan‘ te schrijven op hun site. Voor mijn gevoel was dat op dat moment de beste manier waarop ik lotgenoten kon helpen.

Vrij naar de Beatles zou je namelijk kunnen zeggen dat ik twice the man I used to be ben. Zo voel ik dat althans soms, zeker als mezelf vergelijk met depressieve periodes na een manie. Dat is geen lolletje en juist daarom zoek ik impact voor wat ik schrijf. En kan het hier wat rustiger zijn.

~~~

Afbeelding van Eak K. via Pixabay

De controle die ik anderen ook gun

Voordat ik mijn boek schreef over hoe ik omga met mijn bipolaire stoornis, had ik nooit iets gelezen over dat onderwerp. Achteraf is dat wel jammer want ik had er het nodige uit kunnen leren. Me misschien kritischer op hebben kunnen stellen ten opzichte van de keuzes die mijn behandelaars maakten. Lange tijd was ik helemaal niet met het onderwerp bezig omdat ik dacht dat het wel goed zou komen zo lang ik maar braaf mijn medicijnen slikte. En het ging ook lang goed. Tot het toch weer fout ging en we totaal niet begrepen hoe dat kwam.

En hoewel ‘de ggz’ samen met mij een serieuze poging deed om helderheid te krijgen lukte dat niet. Zelf had ik echter zo mijn eigen ideeën en gelukkig lukte het daarmee wel om meer controle te krijgen over mijn stoornis. Het lukt me tegenwoordig door medicijnen en door simpelweg elke dag vier vragen te stellen. En ik heb een methode waarmee ik die vier vragen heb gevonden.

Toen ik die ontdekkingen gedaan had had en mijn boek geschreven, begon ik wel belangstelling te krijgen voor de boeken die al geschreven waren. Als schrijver was ik toch benieuwd of dat wat ik had bedacht al eerder was bedacht. Dus ben ik gaan lezen over bipolaire stoornissen. Een stuk of vijftien boeken en sites. Machtig interessant. Je zou bijna denken dat aan mij een goed psycholoog verloren is gegaan.

Op de goede weg

En ik heb er van alles van opgestoken. Vooral ook dat ik op de goede weg ben zoals ik bezig ben. Wat ik echt zocht, kon ik echter niet vinden: ‘mijn’ methode. Ik heb het maar even tussen aanhalingstekens gezet, want in mijn stoutste dromen wordt het straks een methode voor iedereen. Want zoals het bij helpt, kan het misschien ook wel anderen helpen. Als ik het kan, waarom anderen dan niet?

Uit al die boeken kreeg ik de ik indruk dat er eigenlijk maar weinig methodes zijn waarmee je dagelijks je vinger aan de pols houdt van je bipolaire stoornis. Ja, er is de life-chart (de link geeft een voorbeeld van hoe een life-chart eruit ziet.) Ik gaf in mijn boek al aan dat het zonde was dat mijn behandelaars mij daar nooit serieus kennis hebben laten maken. Veel meer gebaseerd op dagelijkse gewoontes heb ik niet gevonden, of het nut wordt wetenschappelijk betwist.

En om er eens een metafoor in te gooien: bij het verduurzamen van huizen wordt toch ook niet alleen aan maar spouwmuurisolatie gedaan omdat er niet meer smaken zouden zijn. Gelukkig zijn die er wel omdat er in de loop der jaren steeds meer vernieuwingen zijn bedacht.

Ik krijg inmiddels de indruk dat veel mensen binnen de ggz ook enorm geïnteresseerd zijn in vernieuwingen, dus ik ben benieuwd waartoe dat gaat leiden.

~~~

Afbeelding van Enrique via Pixabay

Het experiment is begonnen

Niet dat ik het nu elke dag ga hebben over het experiment rond hoe ik me voel en het al dan niet in staat zijn om alle cellen groen te kleuren, maar misschien wil ik er wel eens in de week op terugkijken en verslag van doen. Dat weet ik nog niet. Ik heb niet de indruk dat mijn gevoel iets met vinkjes te maken heeft, maar dat het wel te maken kan hebben met hoe ik mij voel rond mijn handicap, hersenbeschadiging, gehoor of bipolaire stoornis. Al zorgt dat laatste gelukkig voor steeds minder problemen. Meer daarover morgen. Wat ik denk dat me parten speelt, zijn deels ingesleten patronen zijn, gewoontes. Maar die kan ik dus doorbreken: eigenlijk begon daarmee de victorie op mijn bipolaire stoornis. Met het zichtbaar maken en vervolgens doorbreken van patronen.

De patronen die ik deze maand wil onderzoeken, zijn patronen die te maken hebben met zingeving. Je hebt vast wel ooit van de 5 times why techniek gehoord, bedacht door een zekere Toyoda, de oprichter van het Toyotacorcern. Ik heb het idee dat ik een diepere waarom heb, maar dat is een langetermijnproject waar ik al veel over heb geblogd en zal blijven schrijven. En ik hoop dat mijn boek ook nog ooit zal verschijnen. Dan weet je waar ik het over heb, mocht je daar nog aan twijfelen.

Mañana

Het grote probleem met dat onderwerp en met veel van de dingen op mijn gewoontelijstje is dat die dingen wel belangrijk zijn, maar niet urgent. Met andere woorden: lukt het vandaag niet, dan maar morgen. En morgen herhaalt dat patroon zich weer. De vraag is dus hoe ik de dingen uit mijn gewoontelijstje urgenter kan krijgen. Een optie die ik tegenkwam in Diep werk van Cal Newport is het ’s morgens op papier uitschrijven van je dagagenda en je daar dan ook aan te houden, en je agenda blijven aanpassen als er iets tussenkomt. En vaak staat er wel iets op de agenda wat urgent is maar voor mijn gevoel totaal niet belangrijk. Dan krijg ik het gevoel dat ik mijn tijd zit te verspillen en dat sijpelt dan toch door naar dingen die ik wel belangrijk vind. En daardoor voel ik me dan weer schuldig over voel.

Gelukkig staan er de komende tijd vooral dingen op de agenda die ik zelf belangrijk vind. En die agenda is wel iets wat me aanspreekt, ik had het gisteravond al uit willen proberen, maar ja, hoe worden die ideeën urgent? Ik zou alleen wel af willen wijken van het idee om het ’s morgens te maken, die planning. Ik doe het liever ’s avonds omdat je hersenen ’s nachts ongemerkt aan de slag gaan met die dingen waar je ’s avonds mee bezig bent geweest. Dat las ik althans in A mind for numbers van Barbara Oakley. Dus ik ga dadelijk een planning voor morgen maken en ga ook alvast nadenken hoe ik die planning dan wél urgent kan laten zijn. Ik ga het in geval vanavond uitproberen.

~~~

Afbeelding van DBU DirektesSehen via Pixabay

Ik gun mezelf in augustus een experiment

Dit was op school nooit helemaal mijn ding. Eigenlijk nog steeds niet.

Gisteren schreef ik al dat ik in een Excel-document zowel mijn geestelijke gezondheid bijhoud als opschrijf hoe ik het doe met mijn gewoontes. Wat die gewoontes betreft was het nooit mijn bedoeling om die allemaal af te vinken. Ik sta tenminste nooit ’s morgens op met het doel nu eindelijk eens alles af te kunnen vinken aan het einde van de dag. Ik leef niet om vinkjes te zetten; ik leef om te leven, om te helpen, om te genieten, om me vrij te voelen.

Vrij van mijn lichamelijke handicap, vrij van mijn bipolaire stoornis, vrij van de hersenbeschadiging die beide heeft veroorzaakt, vrij van gehoorproblemen, vrij van zorgen. En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar ik denk dat het plaatje wel duidelijk is. Dat lukt nooit helemaal, maar laatst merkte ik dat ik behoorlijk dicht bij een staat van ‘vrij zijn van’ verkeerde. En oh, wat voelde dat goed.

Tot ik vorige week toch geconfronteerd werd met iets waardoor mij duidelijk werd dat vrij zijn van zorgen rond mijn handicap even niet mogelijk was. Gelukkig is het allemaal goed afgelopen en was het natuurlijk een stuk minder erg dan ik vreesde. Zo gaat dat met dingen die je vreest, hè, ze willen nog wel eens meevallen.

Het viel dus mee maar zette me gisteren wel aan het denken

Hoe dan ook, ik voelde me eventjes minder lekker dan een paar weken geleden. Van zowel het ‘hoogtepunt’ als het ‘dieptepunt’ is me denk ik nu wel duidelijk hoe het heeft kunnen ontstaan. Ik zet ze tussen aanhalingstekens want deze punten hebben absoluut niets te maken met bipolaire hoogte- en dieptepunten. Het zit op dit moment nog heel erg veilig binnen de marges. Wat dat betreft is er geen reden tot zorgen. Maar iemand die mij goed kent, denkt dat ik door mijn bipolaire stoornis gevoeliger ben voor schommelingen van mijn gemoed, ook al vallen ze binnen de gezonde marges.

En daarom ben toch benieuwd of ik kan achterhalen waar die schommelingen vandaan komen. Misschien kan ik ervan leren. Zit er misschien een onvrede of onzekerheid onder? Kan ik er wat aan doen? Kan ik ervan leren? Vandaar dat ik mij in augustus een experiment gun: als een cel rood kleurt, noteer ik een maand lang waarom ik denk dat het mij niet lukte deze gewoonte uit te voeren die dag. Net als ik dat doe voor mij geestelijke gezondheid.

Hopelijk gaat dit experiment mij inzicht opleveren en zorgen voor een nog positiever gevoel want ik kan maar beter toegeven dat ik me van rode cellen bij gewoontes nooit veel heb aangetrokken. Alleen voel ik nu toch wel zo’n verschil dat ik het mezelf gun om een poging te wagen het verschil te verklaren. Ik heb door een gesprekje over mijn post van gisteren al een hypothese dus ik kom er morgen nog op terug.

En ik kom vrijdag nog even terug op hoe ik me voel over mijn bipolaire stoornis. Want daar voel ik me nu al een aantal jaren vrij van zorgen. En dat gun ik anderen ook.

~~~

Afbeelding van BulentYILDIZ via Pixabay

Niet alles kleurt groen – een streven

Sinds ongeveer anderhalf jaar gebruik ik een Excel-bestand om mijn gezondheid mee te monitoren. Het gaat daarbij vooral om mijn bipolaire stoornis. Daar heb ik eenvoudigweg vier vragen voor ontdekt waarmee ik het verhaal van al mijn manieën kan navertellen. Dus stel ik mijzelf iedere dag aan het eind van de dag vier eenvoudige vragen. Is het antwoord positief, dan kleurt de cel groen en als het antwoord negatief is, kleurt het rood. Waar voorwaardelijke opmaak in Excel al niet handig voor is. De afgelopen anderhalf jaar is er qua manieën geen reden geweest voor zorgen.

Behalve een gezondheidstracker track ik met dat document ook een aantal dagelijkse gewoontes. En daar zit nu wel een beetje een probleem. Het kost me qua gewoontes de grootste moeite om ook daar alles groen te krijgen. In eerste instantie vond ik dat niet zo’n ramp, maar drie weken geleden kon ik ineens wel alle vakjes groen kleuren. En ik voelde me zo veel beter. Dat had ik nooit verwacht. Dus heb ik nu geleerd dat niet alleen het gezondheidsgedeelte van mijn tracker van belang is voor mijn welbevinden maar ook het gedeelte met mijn gewoontes.

Op die gewoontes lette ik in het verleden veel minder, ik nam het voor lief dat er regelmatig rode cellen in stonden. Nu merkte ik dus hoeveel beter ik me voelde als alles groen kleurt. Helaas kwam er vorige week de klad in en sindsdien heb ik mijn compleet groene dagen nog niet kunnen herstellen. En ik merk het aan hoe ik voel. Niet dat ik me nu als een natte krant door de dagen heen sleep, maar ik merk wel degelijk verschil.

Juist omdat ik me twee weken zo veel beter heb gevoeld, maar dit toch weer inzakte, ben ik deze serie gestart. Schrijven is uiteraard een van die cellen die wat mij betreft elke dag groen mogen kleuren. Al schrijvende hoop ik te ontdekken wat er drie weken geleden anders dan vorige week. Ik heb zo’n vermoeden dat het iets te maken kan hebben met een tijdelijk afwezige stress. Misschien dat ik daar in zijn algemeenheid nog iets over ga zeggen in een toekomstig blog. En dan vraag ik me natuurlijk ook nog af: kan ik alles afvinken en voel ik me daardoor goed? Of is het eerder: ik voel me goed en daardoor kan ik alles afvinken?

Wat ik nu in ieder geval alvast ga doen is het Excel-document openen zodra ik iets af te vinken heb. Hierdoor zie ik dingen wat eerder groen kleuren. Hopelijk motiveert dat. Mocht je trouwens nieuwsgierig zijn naar hoe dat document er ongeveer uitziet, er staat een afbeelding in de blogpost die ik in de winter voor PsychoseNet schreef over mijn gezondheidstracker. En in dat artikel staan ook de vier vragen waar ik iedere avond op let.

~~~

Afbeelding van kalhh via Pixabay

En toen was het weer stil – het lijkt wel een gewoonte

In deze gewoonte ben ik wel consequent.

Consequent blijven bloggen: ik heb er moeite mee. Dat is iets wat een regelmatige bezoeker van dit blog ongetwijfeld ook opvalt. Mijn meest recente blogpost dateerde van 18 februari, dat is dus al even geleden. Maar ik merk dat het weer begint te kriebelen. Schrijven vind ik veel te leuk om het niet te doen. En nu wil het feit dat er op dit blog geen nieuwe posts zijn verschenen, niet zeggen dat ik niet heb geschreven. Ik heb toch nog behoorlijk wat geschreven, maar daarover op een later moment meer. Als ik voor die tijd tenminste mijn blog niet alweer op pauze heb gezet.

Dat ben ik niet van plan. Het idee dat ik nu heb, is om elke werkdag een kort stukje te schrijven over dingen die me bezig houden. Meer specifiek wil ik aan het begin van de ochtend schrijven en aan het begin van de avond publiceren. Dat geeft me iets meer tijd om na te denken: wil ik dit nu echt publiceren? Deze blogpost is overigens een uitzondering op de regel want die schreef ik grotendeels al op zaterdag.

Een van de onderwerpen waar ik het waarschijnlijk over ga hebben, zijn gewoontes. Daar heb ik natuurlijk al behoorlijk veel over geschreven, maar het het toepassen van dagelijkse gewoontes heeft me de afgelopen jaren zo enorm geholpen dat het hernieuwde aandacht verdient. Vandaar ook mijn voornemen om regelmatig te posten, zodat het een gewoonte kan worden. Misschien wil ik wel uitzoeken hoe het staat met de rol van gewoontes in de zorg voor mensen met een bipolaire stoornis. Ik durf wel te stellen dat in mijn eigen behandeling dagelijkse gewoontes veel te weinig aandacht kregen. Want juist door het toepassen van dagelijkse gewoontes, kreeg ik eindelijk vat op de manieën die jarenlang regelmatig terugkeerden en die altijd gevolgd werden door een depressie.

Altijd? Nee, in januari vorig had ik dankzij dagelijkse gewoontes zo veel inzicht in mijn manieën dat ik meteen duidelijkheid had over het het hoe, wat en waarom van de manie. Hierdoor slaagde ik erin een depressie kon vermijden. Een depressie die wel anderhalf jaar had kunnen duren, weet ik uit ervaring.

Het rare is dus dat ik me niet herinner dat de ggz mij ooit heeft gewezen op het belang van dagelijkse gewoontes bij het omgaan met een bipolaire stoornis. Dat maakt me nieuwsgierig. Hoe zit dat voor anderen? Valt daar nog een wereld te winnen?

Maar ik heb ook het gevoel dat er voor mij nog veel meer in het vat zit. En van die zoektocht wil ik misschien wel verslag gaan doen. Voor mezelf: als stok achter de deur, maar misschien hebben jullie er als lezer wat aan.

De tijd of de gewoonte zal het leren.

~~~

Afbeelding van Daniel Reche via Pixabay

Verhaal van een gastblog

Twee weken geleden verscheen er een gastblog van mijn hand op PsychoseNet: Ik kreeg meer controle over mijn bipolaire stoornis – signaleringsplan. Dat had ik hier nog niet verteld. Bij deze dus. Misschien is het interessant om wat van de achtergrond van de blogpost te vertellen. Het heeft te maken met de centrale boodschap uit mijn boek in wording: met een bipolaire stoornis heb je naast dagelijkse medicijnen nog een dagelijks vangnet nodig, zodat je gewaarschuwd wordt als er iets in de status quo van je leven verandert. Zo’n verandering, heb ik geleerd, kan niet altijd ondervangen worden met medicijnen alleen.

Bij mij ontbrak jarenlang dat vangnet. Ik had weliswaar een signaleringsplan, maar er mankeerde het nodige aan. Een life chart, waarin je elke dag je stemming kunt bijhouden, gebruikte ik niet, misschien omdat de boekjes onhandig in te vullen zijn door mijn handicap. En omdat er nog geen apps waren toen het voor mij aan de orde had kunnen komen. In dit voorbeeld, een PDF, staat een ingevulde life chart.

Voegde ik wat toe aan een methodiek?

Pas in 2019 besefte ik welke consequenties het ontbreken van dat dagelijkse vangnet jarenlang voor mij had gehad. Helaas heeft ook geen van mijn behandelaars zich dat ooit gerealiseerd. Toen ik in 2020 een ontdekking deed die een kantelpunt was over hoe ik met mijn bipolaire stoornis omging, besloot ik dagelijks te gaan signaleren. Eerst in mijn hoofd, vanaf begin vorig jaar digitaal. En ik ging aan een boek werken om wat leed te verwerken en omdat ik graag bewustzijn wilde creëren over dat dagelijks signaleren. Dat geen van mijn behandelaars het feit dat ik dat niet deed, als een probleem zag, vond ik achteraf toch wat vreemd. En ik kan me ook niet voorstellen dat ik de enige ben die geen life chart gebruikt.

Nadat ik het boek had geschreven, las ik ook andere boeken. In al die boeken, Nederlands en Engels, staat nergens beschreven dat je een signaleringsplan dagelijks moest inzetten. Om nog maar te zwijgen over hoe je dat dan moest doen. Naast medicijnen was alleen de life chart voor dagelijks gebruik bedoeld. Het verbaasde me flink. Zou ik nou werkelijk een noviteit hebben binnen de ggz? Mijn eigen behandelaars waren in een eerdere fase al enthousiast over mijn boek. Ik wilde er nog een deskundige naar laten kijken en moest denken aan het eSpreekuur van PsychoseNet. Ik koos voor Jim van Os omdat hij wat had geschreven over het signaleringsplan. Hem legde ik in het kort uit wat ik dagelijks deed via mijn signaleringsplan, dat het voor mij zo mooi werkte, met de vraag of hij dacht dat het voor anderen ook nuttig kon zijn.

Ik hoop dat het ook anderen helpt

Zijn antwoord was dat hij dacht van wel want hij vroeg me er een gastblog over te schrijven voor PsychoseNet. Dat deed ik natuurlijk graag. Want al help ik maar één lotgenoot door mijn aanpak te delen, dan zou dat al geweldig zijn. Wat mij betreft is het laatste woord er nog nog over gesproken want ik blijf het vreemd vinden dat zeker de tweede techniek die ik in het artikel op PsyhoseNet beschreef, niet al jaren gemeengoed is. Maar ik heb er dus nergens over kunnen lezen.

~~~

Afbeelding van Tumisu via Pixabay

Gedoe met mijn oren maar: ik hoor eindelijk weer

Vorig jaar schreef ik al over mijn slechtere gehoor. Dat mijn gehoor drie en een half jaar geleden zo achteruit was gegaan dat ik flink sterkere hoortoestellen nodig had. En dat het er medio vorig jaar op leek dat het nog verder achteruit was gegaan.

Dat was voor mij reden om toch maar weer een traject in te gaan bij het audiologisch centrum. Maar ja, wachtlijst, ik kon pas in september terecht. Mijn vermoedens werden bij de tests wel bevestigd: mijn gehoor was flink achteruitgegaan. Ik kreeg zelf al voorlichting over cochleaire implantaten. Weliswaar hoef je niet meer zo heel slecht te horen om daarvoor in aanmerking te komen en zat ik aan de bovenkant, toch was het even slikken.

Sterker nog, ik schrok er flink van: zeker toen ik ook nog soloapparatuur kreeg. Maar die hielp wel. Er was alleen meer aan de hand want toen ik bij de audicien kwam om de soloapparatuur te bestellen, liet ik ook maar gelijk mijn oren nakijken. Dat was vreemd genoeg niet gebeurd bij het audiologisch centrum. En ik bleek rechts een flinke oorontsteking te hebben. Geen pijn van gehad, dus niet gemerkt.

Dus naar de huisarts: antibiotica. Kuur van een week, oorontsteking verholpen. Ook maar even het linkeroor laten bekijken: verstopt (inmiddels?) Weekje druppelen. Laatste dag van het druppelen: loopoor rechts. Ontsteking toch nog niet weg. Dus weer druppelen. Gelukkig bleek mijn linkeroor wel schoon. En een week later was het rechteroor ontstekingsvrij.

Ondertussen had ik echter wel zo mijn twijfels bij het linker hoorapparaat: ik hoorde het opstartmuziekje amper. Toen het niet meer aan mijn gehoor kon liggen hoorde ik het zelfs helemaal niet meer. Dus weer naar de audicien: het toestel doet het nog wel maar versterkt het geluid nog maar amper. Dat moet gerepareerd worden.

Anderhalve week later, we schrijven dan begin december, krijg ik het toestel terug en eindelijk hoor ik weer normaal. Net op tijd voor de grote test bij het audiologisch centrum medio december. Ik had de audiologe op de hoogte gebracht van mijn problemen en ze dacht de test van september weleens onbetrouwbaar kon zijn geweest. Ik dacht en hoopte hetzelfde.

Alleen ging de test medio december wegens ziekte van de audiologe niet door. Het werd 11 januari. En het nieuws was goed. Mijn oren waren allebei nog steeds schoon en vooral: mijn gehoor was vergeleken met drie jaar geleden niet verder achteruitgegaan. Wat ik in de praktijk al had gemerkt werd bevestigd. De vlag uit is misschien overdreven maar ik ben na driekwart jaar problemen wel meer dan opgelucht.

~~~

Afbeellding van PublicDomainPictures via Pixabay

#WoW afvinken

De #WoT is #WoW (Word on Wednesday) geworden en ik doe weer een keer mee. De #WoW is dit keer namelijk afvinken en heb wat af te vinken. Tenminste, ik hoop en heb er vertrouwen in dat ik dat nu eindelijk kan doen. Het voelt vandaag weer even als Nieuwjaarsdag, al weet ik heus wel dat het vandaag 17 januari is. Toch voelt het voor mij 2,5 week later op nieuw als Nieuwjaarsdag.

Dat zit zo. Vorig jaar kreeg ik totaal onverwacht toch nog een manie. Ik zeg totaal onverwacht omdat ik allerlei technieken had bedacht om terugval in een manie te voorkomen. Ik was zelfs bezig om er een boek over te schrijven. Toch ging het mis en op 17 januari stelde mijn behandelaar de diagnose manie. Precies een jaar geleden dus. We zijn vandaag dus exact een jaar later, vandaar dat Nieuwjaarsgevoel. Misschien moet ik dat er maar in houden, want ik heb het idee dat ik veel heb om dankbaar voor te zijn.

Bijvoorbeeld de technieken die ik ontdekt had. Onder andere door slimme bloggers te volgen en af en toe te kijken of ik dingen waar zij enthousiast over zijn ook op andere gebieden kan gebruiken. Dat dat lukte is misschien wel iets wat grote invloed heeft gehad op mijn leven.

Want er waren tijden dat het me een half jaar tot anderhalf jaar kostte om te herstellen van een manie. Niet dat ik heel tijd die tijd manisch was, maar ik had dan behoorlijk last van de andere kant, de depressie. En ik was er vreemd genoeg steeds achteraf van bewust, als ik iets had gedaan waardoor ik me beter voelde.

Het mooie is dat het me vorig jaar maar drie weken kostte om te herstellen van de manie, zonder nog last te hebben van de depressieve kant. En dat ik nog meer bijleerde om herhaling te voorkomen. Dus misschien kan ik die bipolaire stoornis wel afvinken, daar heb ik best vertrouwen in. Helemaal sluiten wil ik het boek nog niet. Ik zou het prachtig vinden als ik lotgenoten kan helpen met de technieken die ik nu gebruik. Immers, als het mij helpt, kan het ook andere helpen.

Wordt vervolgd want ik heb een paar dingetjes lopen.

~~~

Afbeelding van Memed_Nurrohmad via Pixabay

Goed gescoord op mijn Gezondheid tracker 2023

In februari 2023 ben ik eindelijk het Exceldocument gaan gebruiken voor het bijhouden van mijn gezondheid. Dat is een tracker van gewoontes die ik al jaren van plan was in te zetten. Dat wil zeggen: om inzicht te krijgen over mijn gezondheid en meer specifiek mijn bipolariteit, die zich eerst uit in een manie en dan om kan slaan in een depressie. Gelukkig gebeurt het niet al te vaak en leer ik steeds meer bij. Ik schreef er een boek over dat hopelijk dit jaar verschijnt. Maar terug naar de tracker.

In januari vorig jaar kreeg ik onverwacht toch nog een manie. Het grote verschil met andere jaren was dat ik nu wel snel duidelijkheid had over wat er was misgegaan. Ik had weliswaar gelet op alle signalen en die ook waargenomen maar ik kwam niet snel genoeg in actie.

Een manier om dat voortaan te voorkomen leek mij dus het eindelijk in gebruik nemen van dat Exceldocument. Ik besloot er mijn 4 signalen in te zetten voorafgegaan door een aantal gewoontes die ik dagelijks wilde uitvoeren, of waarvan ik in ieder geval wilde weten hoe vaak ik ze deed. Al doende merkte ik dat het wel of niet uitvoeren van gewoontes ook iets zei over hoe ik in mijn vel zat. Zonder dat ze direct iets zeiden over over mijn bipolariteit.

De aanleiding voor het schrijven van deze post was dat ik vanmiddag het document volgens dagelijkse gewoonte opende en zag wat de jaarscores waren van de directe indicatoren van mogelijke problemen. Die signalen houd ik vanaf februari vorig jaar, toen ik voldoende hersteld was van manie uit januari. Waarschuwingssignalen zijn cellen die rood gekleurd zijn met voorwaardelijke opmaak en die ik netjes op heb laten tellen. Twee signalen kwamen allebei net een handvol keer voor, nergens dreigend, en eentje zelfs helemaal niet. Daar ben ik blij mee en ik ga in het nieuwe jaar fijn door met dit document. Ik heb de eerste notities alweer gemaakt in de versie van 2024.

Mooi wat alert zijn en medicatie samen kunnen doen.

~~~

Afbeelding van by Ilo via Pixabay